Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Slagverksensemblen GONG vann tävlingen Ung & Lovande 2015

Gong 2015

Fem ensembler var uttagna till årets upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande i Västerås Konserthus 25–26 april.

Nivån var mycket hög på de deltagande ensemblerna, men när röstningen var avslutad stod det klart att GONG från Malmö avgått med segern!

Ung & Lovande är både en tävling och en lanseringsmetod och som vinnare kommer GONG att få göra en riksomfattande turné under 2016, som Västmanlandsmusiken och Musik i Syd arrangerar med stöd av Statens kulturråd. Juryns motivering till förstapriset löd:
Ett starkt musikaliskt hantverk i kombination med en lyhörd klangbehandling. En tät och lekfull kommunikation i ett utmanande och spännande konsertprogram.

GONG, som består av Petter Hedbom, Johan Söderholm, Malin Sjökvist och Frans Klingfors, besitter massor av energi och trots medlemmarnas unga ålder har de redan hunnit med flera Sverigeturnéer samt ett flertal konserter på Stockholms konserthus. De spelar ett program för alla lyssnare genom att tolka Bach, Mozart och Sjostakovitj med de mjuka klangerna av marimba, vibrafon, xylofon m fl slagverksinstrument. De visar även prov på teknisk och rytmisk briljans i fartfyllda nummer med inspiration från bl a jazz och flamenco.

Efter Falun bar det av söderut
Medlemmarna i GONG möttes när de alla fyra studerade på Musikkonservatoriet Falun 2010. Våren 2011 gjorde de sin första turné och sommaren samma år arbetade de på Konserthuset i Stockholm som ”Unga sommarmusiker” och gav då 43 kortare konserter. När ensemblemedlemmarna sedan var klara med sin utbildning på Musikkonservatoriet Falun sökte de sig söderut. Johan och Frans började studera på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn medan Malin och Petter började studera vid Musikhögskolan i Malmö. Eftersom det endast är en kort resväg mellan Köpenhamn och Malmö har ensemblen lyckats hålla en mycket nära kontakt under årens lopp. Nu studerar även Johan Söderholm i Malmö och från och med i höst kommer även Frans Klingfors att gå i Malmö, vilket innebär att hela ensemblen åter är samlad. Cirkeln är därmed sluten.

Studier i Malmö
– Vi studerar i Malmö främst för att vi vill gå för Lennart Gruvstedt. Han är bara bäst! Vi har fått jättemycket hjälp av honom utöver vår undervisning inom utbildningen. Man får verkligen de rätta verktygen om man går i Malmö. Vi har fått mycket teknik och kunskaper i interpretation från Lennart Gruvstedt och övriga slagverkslärare Peter Fältskog, Nicklas Holmberg och Johan Bridger. Vi har även tagit lektioner på egen hand för Bo Håkansson i Malmö symfoniorkester, berättar Malin Sjökvist, som går sitt andra år på musikerutbildningen.

Hur ser den närmaste framtiden ut för er?
– I sommar ska vi spela in material som vi kan lägga ut på vår hemsida, både ljudfiler och filmer. Vi känner att vi är på topp nu i de stycken vi spelade på tävlingen, så det är verkligen läge att dokumentera dem, berättar Malin Sjökvist och fortsätter:
– Vi ska spela tillsammans även hösten 2015, då vi kommer att turnera en del bland olika kammarmusikföreningar i landet. Vårt övergripande mål är att vi ska kunna försörja oss på att frilansa som ensemble i framtiden. Under 2016 blir det mycket turnerande genom priset.

Hur kändes det i tävlingen?
– Spännande såklart! Det var verkligen hård konkurrens. ”Publikens röst”, d v s representanter från Kammarmusikförbundets olika distrikt i landet, avgjorde slutligen röstningen till vår fördel. Som kuriosa kan man nämna att vi faktiskt är den första slagverksensemble, som vunnit Ung & Lovande, vilket såklart känns väldigt roligt, avslutar Malin Sjökvist.


OVE TORSTENSSON

Läs mer om tävlingen "Ung & Lovande" 2015 i tidningen Kammarmusik-Nytt!

FAKTA UNG & LOVANDE

Juryn
Årets jury bestod av Stefan Bojsten – professor i piano och kammarmusik, Cathja Mörner – förbundsordförande, Christofer Ekströmer, producent vid Västmanlandsmusiken samt Ulrika Gunnarsson – producent vid Musik i Syd.

Idel ädel adel
Av de artister som deltagit i Ung & Lovande genom åren kan bl.a. nämnas mezzosopranen Malena Ernman, klarinettisten Martin Fröst, pianisten Anna Christensson och Ygdrasilkvartetten. 2011 tog en annan studentensemble med förflutet från Musikhögskolan i Malmö hem segern, nämligenDuo Carr Quennerstedt, bestående av Elna Carr - violin och Håkan Quennerstedt - piano.

GONG
Ytterligare information om GONG finner du på deras hemsida:

www.gongpercussion.se