Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbytesstudier

Utbytesstudier innebär att du förlägger en del av din utbildning vid ett partneruniversitet som är knutet till Musikhögskolan i Malmö eller Lunds universitet.

Kvinnlig utbytesstudent tittar in i kameran på en trafikerad gata. Foto.

Vem kan ansöka om utbytesstudier?

Alla som studerar på ett av Musikhögskolan i Malmös program kan ansöka om utbytesstudier. Du måste dock uppfylla behörighetskraven för utbytesstudier. Du ska:

  • ha minst 60 högskolepoäng vid Musikhögskolan i Malmö. Undantag gäller för masterstudenter vid musiker- och kyrkomusikerutbildningarna där det räcker med att ha läst 30 högskolepoäng vid Musikhögskolan i Malmö.
  • vara aktivt student och registrerad för heltidsstudier vid Musikhögskolan i Malmö
  • kunna uppvisa studieplan som innehåller kurser motsvarande heltidsstudier och som kan tillgodoräknas inom en examen vid Lunds universitet
  • ha de språkkunskaper som krävs i aktuellt undervisningsspråk
  • inte ha rester på mer än 7,5 högskolepoäng. 

Urval

  1. Den student som har minst rester rangordnas högst
  2. Sökande som inte har varit på utbyte tidigare har förtur
  3. Syftet med utbytet (motivationsbrev)
  4. Lottning

Diskutera gärna utbytet med dina lärare på Musikhögskolan i Malmö då de ofta har internationella kontakter och kan ge dig vägledning vid val av skola. Du måste också prata med din utbildningssamordnare som tillsammans med utbildningschef beslutar om du kan göra ett utbyte.  

Student vid Musiker- och kyrkomusikerutbildningarna

Du kan ansöka om utbyte när du ska påbörja:

  • Konstnärligt kandidatprogram i musik, termin 3, 4 eller 5
  • Konstnärligt masterprogram i musik, termin 3

Notera att du i regel inte kan åka på utbyte den termin som examen görs.

Student vid Ämneslärarutbildningen i musik

Du kan ansöka om utbyte när du ska påbörja:

  • Termin 5, 6 eller 7 om du vill göra ett utbyte under en termin inom Ämne 2/Estetiska fördjupningskurser
  • Termin 5 och 6 om du vill göra utbyte under två terminer inom Ämne 2/Estetiska fördjupningskurser 

Du kan välja upp till fem universitet du önskar åka till. 


Antagningsomgångar

Du söker på höstterminen eller vårterminen beroende på vart du vill åka. Musikhögskolan i Malmö har tre olika typer av avtal; universitetsgemensamma avtal som gäller för hela Lunds universitet, våra egna interna avtal samt Erasmusavtal.

Utbyten som sökes under höstterminen

Under höstterminen kan du söka till våra universitetsgemensamma avtal. De innefattar tre partnersuniversitet utanför Europa.

Ansökningsperioden till University of California (UC) är 1 – 15 november. Universitetet har nio olika campus. För övriga partneruniversitet ligger ansökningsperioden mellan 16 oktober – 15 november.  Ansökan görs i SoleMove, Lunds universitets ansökningssystem för utbytesstudier.

Observera att du först måste bli nominerad till utbyte av din utbildningssamordnare på Musikhögskolan i Malmö innan du ansöker direkt till värduniversitetet. 

Gå till SoleMove

Utbyten som sökes under vårterminen

Under vårterminen kan du söka Erasmus+ (utbytesstudier vid partneruniversitet inom Europa) samt Musikhögskolan i Malmös interna avtal (utbytesstudier vid partneruniversitet utanför Europa). Är värdlandet med i EU har du dessutom möjlighet att söka Erasmus-stipendium.

Tiden för utbyte är 3 – 12 månader, en alternativt två terminer. Deadline för ansökan varierar från universitet till universitet men en första ansökan måste göras i SoleMove senast den 15 februari.

Gå till SoleMove

Sök bland universitet du kan åka till 

Hur går jag tillväga?

Universitetsgemensamma avta

  • Gör din ansökan i SoleMove, Lunds universitets ansökningssystem för utbytesstudier. 
  • När din ansökan blivit godkänd i SoleMove nomineras du till partneruniversitetet av en handläggare på Externa Relationer vid Lunds universitet som då tar över ditt ärende.
  • Nu är det dags att göra din ansökan direkt till universitet. Detta gör du i dialog med handläggaren på Externa Relationer i Lund som hjälper dig. 

Gå till SoleMove

Guide till SoleMove (LU)


Erasmus+ och Musikhögskolan i Malmös interna avtal

  • Kolla upp vilket/vilka partneruniversitet du önskar söka dig till (max fem) och ta reda på ansökningsdeadlines.
  • Gör din ansökan i SoleMove, Lunds universitets ansökningssystem för utbytesstudier. Antagningsomgången är öppen 23 januari – 15 februari.
  • När din ansökan blivit godkänd i SoleMove nomineras du till partneruniversitetet av Musikhögskolan i Malmö.
  • Gör din ansökan direkt till partneruniversitet.
  • Sök stipendium! Alla som antas till ett utbyte kan ansöka om Erasmus+ stipendium. Stipendiet är på 400 – 460 euro i månaden beroende på vart du åker. I samband med ansökan görs även ett språktest. 

Vill du göra ett utbyte på universitet vi inte har avtal med? 

Om du har hittat du ett lärosäte som du väldigt gärna vill åka till men som vi inte har avtal med, har du möjlighet att inkomma med en önskan om att få åka dit. Prefekt måste sedan godkänna att kontakt tas med lärosätet och att avtal skrivs. Observera att vi inte kan garantera att ett avtal blir av. Deadline för att inkomma med en sådan önskan är 31 november. 

Gå till SoleMove

Guide till SoleMove (LU) 

Läs mer om ansökan av Erasmus+ stipendium (LU)

Ansökan i SoleMOVE ska innehålla följande:

Study plan / Studieplan – leta upp vilka kurser som vänder sig till utbytesstudenter och kontrollera att du har rätt förkunskapskrav. Prata med din utbildningssamordnare och säkerställ att kurserna går att tillgodoräkna inom din examen. Du hittar sökbara kurser på värduniversitetets hemsida via SoleMove.

Study plan / Studieplan (PDF 295 kB, nytt fönster)


Statement of purpose – ett personligt motivationsbrev där du lyfter fram varför just du ska få åka på utbyte. Beskriv hur utbytet kommer att hjälpa dig i din framtida yrkesroll samt i din personliga utveckling. Motivera även varför du vill studera vid just universitet du har valt. Texten ska vara skriven på engelska och vara högst en A4-sida lång.

Gå till SoleMove

Guide till SoleMove (LU)

Ansökningar till olika skolor kan se väldigt olika ut, men vanligtvis innehåller de:

  • Ansökan med en studieplan
  • Inspelning – en 15–20 minuter lång inspelning som visar din musikaliska och tekniska förmåga. Kompositionsstudenter bifogar sina verk samt verkförteckning.
  • Transcript of records – ett Ladokintyg på engelska. Det kan hämtas från Studentportalen eller i Ladok.
  • Statement of purpose – ett personligt motivationsbrev där du lyfter fram varför just du ska få åka på utbyte.
  • CV  i vissa fall behöver du bifoga ett CV. 
  • Rekommendationsbrev från din lärare krävs i vissa fall men inte alltid.
  • Språktest – vissa partneruniversitet önskar att du bifogar ett språktest. Via Folkuniversitetet finns möjligheten att göra ett gratis språktest.

Titta på en video om hur du skriver ett bra CV på Lunds universitets YouTubekanal

Ta ett gratis språktest via Folkuniversitetet

Innan du åker på utbyte måste du skapa ett ”Learning agreement” som fungerar som ett avtal mellan dig som student, Musikhögskolan i Malmö samt det mottagande läroverket. Ett "Leaning Agreement" är viktigt då det låter oss säkerställa att du kommer att läsa kurser under utbytet som senare kan valideras och räknas in i din utbildning.


Erasmus+ 

Reser du inom Erasmus+ skapar du ditt "Learning Agreement" online i SoleMove. När det är klart får koordinatorn på Musikhögskolan i Malmö automatiskt ett meddelande. Efter godkännande, skickas ditt "Learning Agreement" vidare till ditt valda partneruniversitet. 

Läs mer on hur du skapar ett Online Learning Agreement i Solemove (LU)


Universitetsgemensamma avtal 

Du kommer att få hjälp av din handläggare på Externa relationer i Lund som berättar vad du måste göra.


Musikhögskolan i Malmös interna avtal

Du kommer att få hjälp av koordinatorn på Musikhögskolan i Malmö som berättar vad du måste göra.

Studenter som reser inom ett utbyte är försäkrade genom Kammarkollegiets samlingsförsäkring, Student UT. Försäkringen börjar gälla två veckor före studieperioden och slutar att gälla två veckor efter studieperioden. Försäkringen gäller endast i det land där du ska studera samt direktresor dit och tillbaka. Om du åker på utbyte till ett EU-land bör du även skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort via Försäkringskassan. Du kan ladda ner ett försäkringsintyg via SoleMove när du är antagen till ett utbyte.

Läs mer om Kammarkollegiets samlingsförsäkring, Student UT

Utbytesavtal mellan universitet innebär att det finns en överenskommelse om att utbyta studenter (och lärare) med varandra. Avtalet garanterar att undervisningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Som student vänder du dig till CSN för utlandsstudier för att ansöka om medel för att finansiera utlandsvistelsen. I de flesta fall får du även hjälp med att hitta boende.

Läs mer om CSN för utlandsstudier


Glöm inte att söka stipendium! Alla som antas till ett utbyte (även med Nordplus) kan ansöka om Erasmus+ stipendium. Stipendiet är på 400 – 460 euro i månaden beroende på vart du åker. I samband med ansökan görs ett språktest. 

Läs mer om ansökan av Erasmus+ stipendium (LU)

Vänta inte för länge med att leta boende. Kolla ditt partneruniversitets hemsida eller kontakta deras internationella koordinator för att se om det går att hitta boende via skolan eller om det är upp till dig att ordna.

Är du intresserad av att hyra ut ditt eget boende till Musikhögskolan i Malmös inkommande utbytesstudenter hör du av dig till skolans internationella koordinator som förmedlar kontaktuppgifter till dessa. Har du tur finns det en inkommande student från universitetet du har blivit antagen till, vilket kan möjliggöra ett byte rakt av för utbytesterminen.

Extracurricular International Opportunities for Students at LU
"Extracurricular International Opportunities for Students at LU" är en sida i Canvas med information om internationella möjligheter för studenter vid Lunds universitet, till exempel virtuella utbyten, korta utbyten, webbinarium och resestipendium. Nya aktiviteter publiceras under terminens gång så glöm inte att slå på notiserna för att få uppdateringar. 

Registrera dig på Extracurricular International Opportunities for Students at LU 


Möt världen på hemmaplan
Som internationell fadder blir du den sociala länken mellan de internationella studenterna i din faddergrupp och studentlivet i Lund. Du får träffa studenter från hela världen och lära känna nya människor. 

Engagera dig som internationell fadder (LU)


VFU utomlands
Du som går Ämneslärarutbildningen har möjlighet att göra kursen "VFU inom valt fördjupningsområde" utomlands. Kursen ligger i termin 10. Du ansvarar själv för att söka upp information om lämplig skola och land. Därefter vänder du dig till Pernilla Grahn, VFU-ledare på musiklärarutbildningarna, för att vidare diskutera utbytet.


SAS-kurs
Läs en SAS-kurs tillsammans med internationella studenter i Lund (LU)

Transcript of Records - Tillgodoräknande av utbytesstudierna
Innan du åker hem från ditt utbytesuniversitet är det viktigt att du får ditt studieintyg (Transcript of Records). Det är nödvändigt för att vi ska kunna validera dina utbytesstudier som en del av din utbildning på Musikhögskolan i Malmö. Oftast skickar utbytesuniversitetet studieintyget direkt till koordinatorn på Musikhögskolan i Malmö men ibland skickas det till studenten, alternativt behöver du ladda ner det från en databas.


Reserapport
Innan vi rapporterar in dina poäng i Ladok vill vi be dig att skriva en kort reserapport om din tid utomlands. Reserapporten laddar du sedan upp på bloggen LU Travel Reports, gärna tillsammans med några foton. 


Internationell mentor på Musikhögskolan i Malmö
Du har även möjlighet att engagera dig som internationell mentor för inkommande utbytesstudenter. Det innebär att du hjälper dem att känna sig hemmastadda på Musikhögskolan, men också i Malmö och Lund. Majoriteten av våra inkommande studenter stannar endast under höstterminen, därför ligger det extra fokus på denna termin. 

Uppdraget är arvoderat. Du får betalt för 30 timmar som du sprider ut över höstterminen och i början av vårterminen. Inför varje ny hösttermin söker vi två studenter och det är en fördel om du själv har varit utbytesstudent, men det är inte ett krav. Huvudsaken är att du är intresserad av att ta hand om våra utbytesstudenter på bästa sätt. 

Hör av dig till vår internationella koordinator om du är intresserad av att vara mentor.

Sommarkurser utomlands

Är du intresserad av att göra ett utbyte men vill inte vara borta en hel termin? Då har du möjlighet att åka iväg enbart under sommaren. Att läsa en sommarkurs utomlands påverkar inte dina möjligheter att även åka på ett vanligt utbyte under terminerna.   

Läs mer om sommarkurser utomlands (LU)

Kontakt

Alvi Joensen
Internationell koordinator
alvi [dot] joensen [at] mhm [dot] lu [dot] se (alvi[dot]joensen[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 70

Vill du vara vårt ansikte utåt?

Student ler mot kameran på en gata i Berlin. Foto.

Instagram takeover

Vill du berätta om din vardag utomlands på Lunds universitets eller Musikhögskolan Instagramkonto? Hör av dig till oss:

  • MHM – Amelie Malmgren
  • LU – lunduniversityabroad [at] er [dot] lu [dot] se (Utbytesambassadörerna)

Studentambassadör

När du åker på utbytesstudier till något av våra partneruniversitet, är du en av Lunds universitets viktigaste representanter och vårt ansikte mot omvärlden.

Läs mer om att vara studentambassadör (LU)

2022/2023:

  • Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brasilien
  • Scuole Civiche di Milano, Italien
  • University of Limerick, Irland
  • The University of Melbourne, Australien
  •  University of British Colombia, Vancouver, Kanada

2023/2024:

  • Norges Musikkhøyskole, Oslo, Norge
  • Estonian Academy of Music and Theatre, Tallin, Estland
  • Luca School of Arts, Lemmens, Belgien
  • Iceland University of Arts, Rejkjavik, Island
  • University of Limerick, Irland
  • Conservatorio Statale di Musica "Giuseppe Verdi" di Torino, Italien
  • Uniarts, Helsingfors, Finland
  • Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brasilien