Internationell samverkan
Internationell samverkan är en central del av Musikhögskolan i Malmö, där ett starkt fokus ligger på att bygga broar mellan olika kulturer och musiktraditioner. Genom att etablera strategiska partnerskap med musikskolor och institutioner runt om i världen, främjar vi utbyte av kunskap, erfarenheter och konstnärliga uttryck som berikar både våra studenter och lärare.
Internationella projekt och strategiska samarbetspartners
Musikhögskolan i Malmö ingår som samarbetspartner i det norska projektet CreaTeME – Creative use of Technology in Music Education – vid Universitetet i Agder. Projektet syftar till att främja kreativ användning av teknik inom högre musikutbildning och utgår från fyra huvudsakliga fokusområden; pedagogik, konstnärlighet, professionalism och hållbarhet.
Genom ett utbytesavtal med Universitetet i Agder får våra studenter även möjlighet att läsa en del av sin utbildning i Norge och på så vis utveckla sina musikaliska färdigheter i en internationell kontext.
Musikhögskolan i Malmö ingår i ett strategiskt partnerskap med Thornton School of Music vid University of Southern California (USC) i Los Angeles. Skolan grundades 1884 och är en av de äldsta och mest prestigefyllda musikskolorna i USA, speciellt känd för sina utbildningsprogram inom olika musikgenrer samt starka branschkopplingar.
Tillsammans utvecklar Musikhögskolan i Malmö och Thornton School of Music sina utbildningar och forskning inom områdena pop/jazz och musikproduktion/låtskrivande; ett samarbete som ger studenter värdefulla erfarenheter och kontakter inom musikindustrin, samtidigt som det främjar innovation och kreativitet inom våra program.
Belmont University i Nashville är känt för sitt starka fokus på musik och media, och erbjuder flera utbildningsprogram inom musikproduktion, låtskrivande och musikbranschen.
Musikhögskolan i Malmös samarbete med Belmont University är främst inriktat på musikproduktion och låtskrivande; ett partnerskap som ger våra studenter och personal möjlighet att dra nytta av Belmonts expertkunnande inom dessa områden. Tillsammans arbetar vi för att skapa innovativa och kreativa projekt som främjar både utbildning och professionell utveckling inom musikindustrin.
Musikhögskolan i Malmö samarbetar med Middle Tennessee State University (MTSU), ett universitet känt för sina utbildningsprogram inom musik och mediaproduktion samt starka koppling till den livliga musikscenen i Nashville.
Samarbetet fokuserar på musikproduktion och låtskrivande, och möjliggör att studenter kan träffas online och/eller på plats i Nashville för att skriva låtar och producera musik tillsammans. För studenterna vid Musikhögskolan i Malmö innebär det en unik chans att dra nytta av MTSUs expertis och resurser samtidigt som de får värdefulla erfarenheter och kontakter inom musikindustrin.
Musikhögskolan i Malmö samarbetar med The Institute of Contemporary Music Performance (ICMP) i London inom utbildningsområdena musikproduktion, låtskrivande och populärmusik.
ICMP har, precis som Musikhögskolan i Malmö, ett starkt fokus på individuell konstnärlig utveckling och genom samarbetet får våra studenter möjlighet att träffas både online och/eller på plats i Nashville i ett gemensamt utbytesprojekt med Belmont University och Middle Tennessee State University (MTSU). Tillsammans skriver och producerar studenterna musik, något som ger dem både praktisk erfarenhet och värdefulla kontakter inom musikindustrin.
Vietnam National Academy of Music (VNAM), tidigare känt som Hanoi National Conservatory of Music, grundades 1956 och är Vietnams främsta institution för professionell musikutbildning. VNAM erbjuder omfattande program inom både klassisk jazz och traditionell vietnamesisk musik.
Musikhögskolan i Malmö och VNAM har samarbetat sedan 2001, främst genom lärar- och studentutbyten; något som har berikat båda institutionerna.
Genom att bygga vidare på detta långsiktiga partnerskap kommer vi att fortsätta att utveckla våra program inom högre musikutbildning, samtidigt som vi främjar kulturellt utbyte och förståelse mellan våra institutioner.
Universitas 21 (U21) är ett ledande globalt nätverk av forskningsintensiva universitet som uppmuntrar sina medlemmar att dela goda exempel och att samarbeta över gränserna. Nätverket består av 29 medlemsuniversitet och Lunds universitet är det enda medlemsuniversitetet i Sverige.
Musikhögskolan i Malmö representerar Lunds universitet i U21-gruppen ”Deans of Education” och har suttit som medordförande 2017–2024.
Gruppen verkar för att:
- dela med sig av metoder inom forskning och undervisning i pedagogik internationellt.
- identifiera och utveckla ett brett spektrum av samarbetsprojekt.
- skapa möjligheter för personal och studenter att interagera och utbyta erfarenheter.
- etablera databaser och kommunikativa nätverk för att underlätta samarbete och rörlighet bland U21-personal och studenter.
PRIhME (Power Relations in Higher Music Education) är ett strategiskt partnerskap mellan Musikhögskolan i Malmö och åtta andra europeiska musikinstitutioner. Under tre år (2020–2023) undersöktes frågan om maktrelationer inom högre musikutbildning utifrån fyra teman; förståelse för maktrelationer och musik, sexuell läggning och kön, socioekonomisk bakgrund och funktionsnedsättning, samt konstnärliga normer.
Projektet finansierades av Europeiska kommissionens Erasmus+-program och resulterade i ett ”toolkit” med rekommendationer på hur musikinstitutioner bör arbeta för att skapa sunda arbetsplatser och inlärningsmiljöer.
Genus Conference anordnas av Universitetet i Agder (Norge), Musikhögskolan i Malmö (Sverige) och Det Jyske Musikkonservatorium i Århus/Ålborg (Danmark). Samarbetsprojektets övergripande mål är att öka medvetenheten om genus- och jämställdhetsperspektiv i musikutbildningen samt rusta studenter, lärare och ledare inom musikutbildning med praktiska verktyg för att göra könsbalansen mer jämställd.
Utöver tre konferenser har samarbetet även resulterat i en gemensam ”toolbox” och ”diversity checklist”.